10 Mart 2015 Salı

Hayvan Hakları Savunucusu Kime Denir Kime Denmez


Hayvan hareketinde birbirinden ayrılığı gece ile gündüz kadar net iki kavram var. Bunlar: hayvan hakları ve hayvan refahı. Hayvan refahı yaklaşık 200 senelik bir geçmişe sahip ve bize sunduğu çerçeve: “hayvanlar daha iyi şartlarda sömürülmeye devam etsin”dir.

Hayvan hakları, diğer yanda, hissedebilir (acıyı, hazzı bilen)  canlılar olan hayvanları (bütün hayvanları) kullanamayacağımızı bize söyler.
Hayvan hakları, hayvanların hissedebilir canlılar olduğu noktasından hareketle, hayvanları mal ve kaynak olarak (gıda, kıyafet, denek, eğlence, ulaşım, ürün vb.) göremeyeceğimizin; vücut dokunulmazlıklarını ihlâl edemeyeceğimizin ve vegan olma gerekliliğinin, çizgileri net biçimde çekilmiş sarih anlatımıdır. Hayvan hakları kavramında, veganlıktan daha az olan bir yaklaşıma yer yoktur. 

Hayvan hakları veganlıktır (daha azı değil) ve hayvanların vücut dokunulmazlığını ihlâl etmeye hakkımız olmadığının anlatımıdır. Vegan olmayan birinin kendine “hayvan hakları savunucusu” demesi ise, sadece kavram karmaşasından ibarettir.

Eğer sokak hayvanlarının ya da bir kısım hayvanın haklarını savunuyor ama hayatınızda diğer hayvanları gıda, kıyafet vb. temelinde kullanmaya devam ediyorsanız lütfen kendinize “hayvan hakları savunucusu” demeyin zira değilsiniz. Bunun yerine, bir kısım hayvan için savunduğunuz hakları, eşitlik prensibinden hareketle bütün hayvanlar için geçerli kılın ve vegan olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder