19 Mart 2015 Perşembe

Sayın Demirtaş: Hayvanlar Faşist Değildir. “Hayvanlık” Hakaret Değildir. Ajal Ne Faşîste.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş,  19 Aralık 2014 tarihindeki HDP Mardin İl Kongresisi’nde, 19 Aralık 1978 Maraş Alevi katliamını “kutlamak”(!) için bir süre önce bildiri dağıtan faşistleri hedef alarak:  “Hangi insan evladı, insanlıktan şu kadar zerrece nasibini almış hangi insanoğlu bir katliam günü, ‘Gelin kutlayalım bu katliamı!’ diye bildiri dağıtabilir? Bunu faşizmle de açıklayamazsınız. Hayvanlıktır başka bir şey olamaz! Bunu yapanlar insan olamaz sadece hayvanlıktır!” şeklinde konuştu. 

Bir özgürlük  savunucusu olarak Maraş katliamını lanetliyorum! 19 Aralık 2000'de devletin dört duvar arasında görünmez alevlerle yakarak hayatlarını söndürdüğü devrimcilere yapılan katliamı lanetliyorum!  Roboski katliamını lanetliyorum! Madımak katliamını lanetliyorum! Ve faşizmi lanetlerken faşist ideolojiyi deşifre ediyorum:  Irkçı ideoloji için bir grubu yok etmeyi meşrulaştırmanın en kolay yolu o  grubu “insan”dan uzaklaştırmak olmuştur. Neden ırkçı Nazi ideolojisi; Yahudileri, Slavları, Çingeneleri ve Afrikalıları “untermenschen” yani “altinsan” olarak tanımladı? Böylece onları hayvana yaklaştırmışlardı ve hayvan öldürmek sorun değildi(!) Çünkü insan, hayvandan üstün tutuluyordu.  Türcülük yani insan menfaati için hayvana uygulanan ayrımcılık, faşizmin en eski formudur.

Irkçı ideolojinin temelinde türcülük yer almaktadır. Tarihte; ırkçıların, insana yönelik faşizmi başlatmaları için yapmaları gereken şeyin, hedeflerindeki grubu,  “insan statüsünden çıkarmaları” eylemi, bize, faşizmin olgusal olarak çoktan var olduğunu (hayvanlar üzerinde); yapılan yegâne şeyin, faşistlerin, hedef kitlesini genişletmek olduğunu göstermektedir. Bir ayrımcılık türü olan ırkçılığa başka bir ayrımcılık türü ve ırkçılığın kaynağı olan türcülük içeren bir söylemle karşı durulamaz.

Türcülüğü ırkçılıktan ya da ırkçılığı türcülükten ayrı düşünemeyiz. İşte bu yüzden hayvan özgürlüğü, insan özgürlüğü tek dava tek mücadeledir! Kürt halkının ve tüm halkların özgürlüğünü savunarak; ırkçılık, cinsiyetçilik, engelli ayrımcılığı, yaşçılık, lgbti ayrımcılığı ve her türlü ayrımcılığa karşı olarak Sayın Demirtaş’ın “hayvanlığı” hakaret olarak kullanarak “türcülük” yaptığını telaffuz ediyor, bu hususta kendisinden bu yazıyı okuyarak düşüncelerini yeniden değerlendirmesini ve hayvanlardan özür dilemesini talep ediyor ve kendisini veganlığa davet ediyorum.

İnsan özgürlüğü için hayvan özgürlüğü;  hayvan özgürlüğü için insan özgürlüğü kaçınılmazdır ve birbirlerinden ayrı düşünülemez.


İnsan-dışı-hayvanlar, tıpkı insan gibi hissedebilir (acıyı hazzı bilen) canlılardır. Acıyı, mutluluğu, tutsak edilmeyi, hazzı, ıstırabı ve stresi bilirler; sinir sistemleri vardır. Hiçbir hayvan; mal ve kaynak, yiyecek ve içecek, kıyafet ve aksesuar,  kozmetik ve medikal ürün, denek ve eğlence, ulaşım, spor ve kumar aracı değildir. Vegan olmak, hissedebilir bütün canlılara karşı âdil olmak ve ayrım yapmaksızın faşizmi bitirmek için başlama noktasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder