10 Mart 2015 Salı

Hayvan Hareketindeki Temel Hatalar: “Sirk=İşkence” Önermesini Temel Sirk Karşıtlığı Olarak Kullanmadaki Problem ve Sakınca



Hayvan sirkleri, hayvan kullanımının eğlence kısmında karşımıza çıkan bir hayvan kullanımıdır. Hayvan kullanımı günlük hayatta karşımıza peynir, süt, yumurta, atlı fayton, bal, kürk, deri ceket, hayvan deneyleri, ipek gömlek, yün kazak vb. şeklinde çıktığı gibi zaman zaman da sirk olarak çıkmaktadır.


Hayvan hakları ve hayvan özgürlüğü açısından sirke karşı çıkışın “çünkü sirkte işkence var” önermesi üzerinden inşa edilmesi, hayvan sirkini savunanlar ve genel olarak hayvan kullanıcılarına, sirkleri çok basit bir manevra ile meşrulaştırma fırsatı vermektedir. Bu fırsat, hayvan sirki işletmecilerinin “Biz bu hayvanları işkence etmeden eğittik.” demesi kadar basit bir cümledir. Oysa sirklerdeki asıl sorun, işkence değil, o hayvanların o sirklerde bulunmasının yanlışlığıdır. Hayvanların yeri sirk değildir. Hayvanlar, insanın eğlencesi değildir. Hayvanlar, teşhir edilebilecek canlılar değil; bizler gibi hissedebilir (acıyı, hazzı bilen, sinir sistemi olan) canlılardır ve sirklerde yeri yoktur!


Karşı çıkmamız gereken şey, işkence değil; tek bir hayvanın dahi bir sirk işletmesi içinde yer alıyor oluşudur! Karşı olmamız gereken şey hayvan kullanımıdır. İçinde hayvan kullanılmayan sirkte hayvana işkence zaten olamaz. Sirklere, işkence için değil; hayvanların sirkte yeri olmadığı için karşı çıkmalıyız. Aksi bir duruş bizi hayvan hakları ya da hayvan özgürlüğüne değil, hayvan refahına götürecektir.

 ...çünkü özgürlük tek başına “işkencesizlik” değil; dolaşım serbestliği, tutsak edilmemek ve kullanılmamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder